Hårda krav från finansiärerna att SibeR ökar andelen registrerade internetbehandlingar
2023-02-22SibeR måste liksom andra kvalitetsregister varje år ansöka om medel från staten och regionerna. Och med beviljade medel kommer krav som måste uppfyllas.
– Vår ambition är att uppnå den täckningsgrad som har aviserats, men det är utan tvekan en mycket tuff utmaning med nuvarande förutsättningar, säger Cecilia Svanborg, registerhållare för SibeR till tidningen Digital Hälsa.
En nyckelfaktor för att SibeR ska kunna leva upp till kraven är att antalet automatiserade integreringar mellan registret och olika befintliga journalsystem ökar. Utan direktöverföring från journal till SibeR måste registreringen av data ske manuellt och det ökar det administrativa arbetet för den redan hårt belastade vårdpersonalen. Därför är automatiserad överföring en nödvändighet om SibeR ska kunna leva upp till finansiärernas krav.
Arbete med direktöverföring från journal
Cecilia Svanborg och hennes kollegor på SibeR har bidragit till byggen av integrationslösningar bland annat i Västra Götalandsregionen och Region Stockholm. I Region Skåne pågår ett liknande arbete. Men generellt sett går arbetet med att bygga direktöverföringar från journalsystem till SibeR trögt och det beror, enligt Cecilia Svanborg, på att hälso- och sjukvårdens och regionernas stuprör utgör en bromskloss.
– I det här fallet finns de som arbetar med regionernas IT-system i ett av stuprören och i ett annat finns vårdpersonalen. Det är svårt att bygga upp en fungerande kommunikation mellan dem på vårdsidan och dem som är inom IT, säger Cecilia Svanborg till tidningen Digital Hälsa.
En ytterligare anledning till att det är svårt att nå kravet är den stora ökningen av internetförmedlad psykologisk behandling som inleddes under pandemin. Det är helt enkelt svårt för regionerna och SibeR att hänga med. Det handlar dels om en ökning av psykisk ohälsa och dels om att digitala behandlingar fått genomslag.
– Det blir allt viktigare att tillgängligheten till psykologisk behandling ökar och att den bedrivs på ett säkert och effektivt sätt. Att avskaffa uppföljning och kvalitetsutveckling i detta läge vore dåligt för folkhälsan och ett resursslöseri, säger Cecilia Svanborg.
Hela artikeln i Digital Hälsa kan läsas av dem som har prenumeration.