Stor uppslutning på SibeRs inspirationsdag
2023-03-0760 personer deltog på plats i Stockholm och 24 personer deltog via Teams. Bland deltagarna fanns vårdpersonal från 13 regioner, chefer, forskare, företrädare för digitala vårdgivare och programutvecklare. Föreläsningar varvades med gruppdiskussioner.
Temat för förmiddagen var kvalitetssäkrat införande av IKBT med hjälp av SibeR. Cecilia Svanborg, registerhållare för SibeR, berättade om läget i landet och den snabba utvecklingen de senaste åren. Två exempel på verksamheter som lyckats med införandet av IKBT och användningen av SibeR presenterades. Lina Ciardella, psykologiskt ledningsansvarig i Uppsala, berättade om mottagningen Nära vård digitalt som servar alla länets invånare med IKBT oavsett vilken vårdcentral de är listade på. Mottagningen bedriver förbättringsarbete med stöd av data från SibeR. Sarah Hedén från Medtanken i Västra Götaland berättade om lärdomar av att ha infört IKBT för barn och unga i primärvården.
Några reflektioner från förmiddagens gruppdiskussioner var att det finns många fördelar med en mer centraliserad organisationsform och att det är viktigt att utarbeta vårdprocesser, inte bara ha tillgång till behandlingsprogram. Man diskuterade också utmaningarna med att införa IKBT och att börja använda SibeR.
Tema social ångest
Eftermiddagens tema var social ångest. Gerhard Anderson, professor i psykologi vid Linköpings universitet, gick igenom forskningsläget. Han konstaterade att social ångest är ett av de områden där IKBT har starkast stöd. Reguljära vårdprogram för social ångest som används i Stockholm, Uppsala och Örebro presenterades. Resultaten i SibeR för denna typ av program har varierat något. Ett tag låg Uppsala i topp medan övriga regioner hade något sämre resultat, men efterhand har det jämnat ut sig.
Martina Nordh presenterade forskning på IKBT för social ångest för unga. I dessa program behövs större fokus på social färdighetsträning och föräldrastöd bör ingå. Det finns nu planer för att implementera behandlingen i Stockholm.
Här är några reflektioner från eftermiddagens gruppdiskussioner. Patienter med social ångest har ofta haft sina besvär länge. Då är det utmanande att få en behandlingseffekt på några veckor. Programmen skulle kunna förändras så att exponering läggs tidigare, information om behandlingsmetoden förenklas och tid för repetition ges. Det är viktigt att behandlarna inte arbetar med för många strategier och för mycket terapi vid sidan av. Man bör fokusera på programmet.
Fortsatt erfarenhetsutbyte
Avslutningsvis fick deltagarna beskriva vad dagen gett. Detta samlades i ett ”ordmoln”. De fick också ge förslag på teman för kommande webbinarier och inspirationsdagar. Exempel på vad man vill veta mer om var hur man effektivt kommer igång med registrering, hur man använder SibeRs data, hur man kan öka fullföljandegraden i behandlingarna och sätt att arbeta med IKBT när behandlingen blandas med vårdkontakter i realtid.