Lär dig mer om SibeR och införande av KBT via nätet
Den 4 december 2019 arrangerade SibeR en temadag i Göteborg. Föreläsningarna om SibeR och om införande av KBT via nätet är här tillgängliga som filmer. Gruppdiskussioner som fördes under dagen är sammanfattade i en PDF tillgänglig längst ner på sidan.
Svenska Internetbehandlingsregistret, SibeR
Cecilia Svanborg, registerhållare och Pontus Bjurner, biträdande registerhållare
SibeR är till för att stödja ordnat införande och utvärdering av internetförmedlad psykologisk behandling. Fokus för SibeR ligger på behandling av depression, sömnstörningar, stress- och ångestsyndrom i alla åldrar. Huvudparten av patienterna finns i primärvården, men de finns även i specialiserad psykiatri. Cecilia Svanborg och Pontus Bjurner berättar om SibeR och belyser hur bra förbättringsprocesser kan byggas med stöd av den statistikvisning som finns idag. Denna hemsidas statistikvisning förevisas.
Se Cecilia Svanborgs och Pontus Bjurners powerpoint.
Implementering av IKBT och SibeR i VGR
Elisabet Gervind, psykolog, regionalt införandestöd SoB, VGR
I Västra Götalandsregionen pågår ett intensivt arbete med breddinförande av internetförmedlad KBT i primärvården, på såväl offentligt som privat drivna vårdcentraler. Införandet har inneburit stora möjligheter för verksamheter att bredda behandlingsutbudet och öka tillgängligheten till psykologisk behandling för patienter med psykisk ohälsa. Elisabet Gervind föreläser om införandeprojektets olika faser, den praktiska införandeprocessen och reflekterar kring erfarenheter, lärdomar och utvecklingsarbete som gjorts under projektets gång.
Se Elisabet Gervinds powerpoint.
IKBT för unga – forskning och implementering
Sarah Vigerland, psykolog, med dr, vårdenhetschef för nya internetkliniken för unga i Stockholm
Sarah Vigerland ger en överblick av forskningen inom barninternetprojekten, BIP, och de barninternetprogram som utvecklats på BUP Stockholm i samarbete med Karolinska Institutet. Vidare beskrivs hur man nu går från forskning till implementering inom reguljär vård, vilka utmaningar som dykt upp på vägen och vilka utmaningar man står inför nu, till exempel kring spridning av program och fortsatt utvärdering.
Se Sarah Vigerlands powerpoint.
Implementering av IKBT för unga, behov och utmaningar och Måendekollen Ung
Evelina Stranne, psykolog, biträdande projektledare Ungas psykiska hälsa, VGR
Evelina Stranne berättar om implementeringsprocessen från beslut om införande via utbildningar och tekniska processer till baspaket, vårdprocesser och användarstöd. Hon redogör för utvecklingsarbete kring internetförmedlade behandlingsmetoder inom ramen för pilotprojektet Ungas psykiska hälsa i primärvården och på BUP.
Se Evelina Strannes powerpoint.
Om SibeR